Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Uluslararası Müzik Eğitimi Birliği (ISME) 33. Dünya Konferansı’na Türk Dünyası müzik geleneğinin tanıtıldığı TÜRKSOY paneli damga vurdu.
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov tarafından hazırlanan ve sunulan panelde Altaylardan Anadoluya Türk Dünyası’nın çeşitli bölgelerinin geleneksel müziğine ilişkin sunulan bilgiler panele katılanların yoğun ilgisine neden oldu. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Türkiye, Altay (RF), Tıva (RF) Karakalpakistan (Özbekistan), Yakut Saha (RF), Başkurdistan (RF), Hakas (RF) ve diğer bölgelerin etnik müzik örneklerinin anlatıldığı ve bu bölgelerden katılan sanatçıların canlı performans sergilediği panel dünyanın dört bir köşesinden gelen müzik eğitimcileri, sanatçıları ve teorisyenleri tarafından hayranlıkla izlendi.
Bakü Müzik Akademisi Opera Salonu’nda Kaseinov tarafından yapılan sunumda müzikseverler, Azerbaycan’ın muğam, Türkiye’nin makam, Kazakistan ve Kırgızistan’ın destan anlatım geleneği, Sibirya coğrafyasından Altayların kay, Tıva’nın gırtlak şarkıları, Hakasların çatkan aleti eşliğinde hay sanatı inceliklerinin yanısıra, Başkurdların kuray, Kazakların dombra, Kırgızların komuz, Azerbaycan’ın tar ve kemençesiyle daha yakından tanışma olanağı yakaladı.
UNESCO tarafından 1953 yılında kurulduktan sonra ilk kez Türk coğrafyasında bir ülkede düzenlenen ISME toplantısının katılımcıları, Türk halklarının geleneksel müzik örneklerini yakından tanıma fırsatı bulmalarından duydukları memnuniyeti sanatçıları dakikalarca ayakta alkışlayarak gösterdi.
52 ülkeden 600 yakın katılımcının yer aldığı konferans kapsamında ayrıca “Türk Oturumu” gerçekleştirildi. Oturumda açılış konuşmaları yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan Kültür Bakan Yardımcısı Sevda Memmedaliyeva, ISME Başkanı Lee Higgins, Azerbaycan Milli Konservatuarı Rektörü Siyavuş Kerimi ve diğer konuşmacılar, ISME’nin 33. toplantısının Azerbaycan’da düzenlenmesinin önemine vurgu yaparak, bu konferansın Azerbaycan’ın yanısıra Türk Dünyası müzik eğitimcileri ile dünya müzik eğitimcileri arasında işbirlikleri ve tecrübe alışverişinin kuvvetlenmesine, ayrıca zengin Türk müziğinin dünya genelinde daha fazla tanıtılmasına katkı sağlayacağına dikkati çekti.