TÜSİAD/TCCI ve Mercator Stiftung tarafından düzenlenen “Türkiye-Avrupa Gelecek Forumu” Türkiye, Almanya ve Avrupa’dan 25-38 yaş arasında 33 genç liderin katıldığı bir eğitim programıdır. Program aracılığıyla 1-8 Temmuz tarihleri arasında Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini ele alan toplantılar ve eğitim modülleri düzenlendi.
TÜSİAD, Türkiye Değişim Kültürü İnisiyatifi (TCCI) ve Mercator Stiftung 1-8 Temmuz arasında Paris ve Berlin’de “Turkey-Europe Future Forum / Türkiye-Avrupa Gelecek Forumu” adlı eğitim programının dördüncüsünü düzenledi. Programın Paris’te düzenlenen ilk ayağına Institut du Bosphore (Paris Bosphorus Institute – www.institut-bosphore.org) destek verdi.
2015 senesinde Avrupalı çeşitli sektörlerden genç liderler arasındaki ortak anlayışı geliştirmek amacıyla kurulan forumun eşbaşkanlığını Almanya Parlamentosu Dış İşleri Komisyonu Eski Başkanı Ruprecht Polenz ile TÜSİAD Eski Başkanı (2010 – 2013), TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkan Yardımcısı ve Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner yürütüyor. Ayrıca Forum’a AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini destek veriyor.
Eğitim programına Türkiye, Almanya ile Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden 25-38 yaş arasında 33 genç uzman katılıyor. Program aracılığıyla bu genç liderlerin Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini ortak incelemesine olanak sağlayan bir platform yaratılması amaçlanıyor.
“Rethink Europe’s Future / Avrupa’nın Geleceğini Düşünmek” ana temasında gerçekleştirilen bu seneki Forum çerçevesinde, Fransa ve Almanya’nın Avrupa Birliği (AB) politikaları ve reform önerileri, dünyada ve Avrupa’da küreselleşme karşıtı akımlar, Türkiye – AB ilişkilerinin geleceğine ve entegrasyon sürecine yönelik yapıcı katkılar gibi güncel ekonomik, sosyal ve politik trendler ele alındı.
Bu çerçevede, Paris’te, Fransız Senatosu Türkiye-Fransa Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Josiane Costes ve Avrupa İşleri Komisyonu Üyesi Jean-Yves Leconte, Fransa’nın AB Bakanı Nathalie Loiseau’nun Kabine Direktörü Gaël Veyssière, Sciences Po Paris, Hertie School ve Mercator’da görevli Ekonomi Profesörü Jean Pisani-Ferry ve Almanya’nın Fransa Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Institut du Bosphore Bilim Kurulu Üyesi Soli Özel, Avrupa Hareketi Fransa Başkanı Yves Bertoncini, Sciences Po Paris Öğretim Üyesi Ekonomist Laurence Daziano ve Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IFRI) Türkiye uzmanı Dorothée Schmid’in katılımıyla bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Ayrıca Paris’te, dünyanın en büyük start-up kampüsü olarak nitelendirilen Station F ziyaret edildi.
Forumun Berlin ayağında ise Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) Berlin Direktörü Josef Janning ile Avrupa’nın Uyumu konulu bir toplantı, Political Capital Enstitüsü Direktörü Peter Kreko ve Doğu Avrupa ile Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Prof. Gwendolyn Sasse’nin katılımlarıyla Doğu Avrupa’daki son gelişmelerin konu alındığı bir panel ile birlikte Alman Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa’dan sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ile AB’nin geleceği ve Türkiye-AB ilişkilerinin nasıl evrileceğine ilişkin bir etkinlik gerçekleştirildi.
Dönüşümlü olarak Türkiye ve Avrupa’da düzenlenen yıllık foruma, İstanbul – Ankara (2015), Berlin – Essen – Brüksel (2016), İzmir – Sakız Adası (2017) ve Paris – Berlin (2018) ardından gelecek yıl yeniden Türkiye ev sahipliği yapacak.