Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY tarafından düzenlenen 3. Besteciler Buluşması, Bolu’nun Seben ilçesinde gerçekleşti.
Etkinlik kapsamında Türk Dünyası’nın çeşitli bölgelerinden gelen ünlü besteciler 14 – 20 Mayıs tarihleri arasında, M.Ö. 1200’lü yıllarda Firikyalılar tarafından kullanılan ve günümüze kadar ulaşan Solaklar Kaya Evleri’nin eteğinde inşa edilen Türk Dünyası Sanat Köyü’nde çalışmalarını sürdürdü.
Bu yıl 3. kez yapılan etkinliğe Türk Dünyası bestecilerini temsilen Serdar Ferecov (Azerbaycan), Bakhtiyar Amanzhol (Kazakistan), Leyla İsmagilova, Lidia Rizvanova (Başkurdistan-RF), Turgay Erdener (Türkiye) katıldı.
Bir haftalık ortak çalışmalar ve tecrübe alışverişinin ardından etkinlik ve çalışmalarına ilişkin düşüncelerini aktaran besteciler, Türk Dünyası sanatçıları için sunulan bu önemli fırsat için TÜRKSOY, Bolu ve Seben Belediyelerine teşekkür etti.
Azerbaycanlı besteci Serdar Ferecov, Bolu’nun en güzel bölgelerinden bir olarak nitelendirdiği Seben’de 3. kez düzenlenen TÜRKSOY Besteciler Buluşmasına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, etkinliğin TÜRKSOY’un kuruluşunun 25. yılına ithafen düzenlenmesinin de kendileri için bayram havası oluşturduğunu kaydetti.
Besteciler Buluşması çerçevesinde Türkiye’nin Ankara ve Kastamonu şehirlerini de ziyaret ettiklerini kaydeden Ferecov, her bir bölgenin kendisinde farklı duyguları uyandırdığını dile getirdi. Ferecov, Kastamonu’da Milli Mücadele kahramanı Şerife Bacı’nın ve Türk halkının mücadele hikayesinden etkilendiğini ve Şerife Bacı’ya ithafen bir eser bestelediğini bildirdi.
Besteciler buluşması kapsamında Türk Dünyası’nın çeşitli bölgelerinden besteciler ile buluşma fırsatı yakaladıklarını, sanatsal paylaşımda bulunduklarını ve bir birinin sanatıyla daha yakında tanıştıklarını dile getiren Ferecov, ayrıca Kazakistan Başkurdistan (RF) ve Türkiyeli besteciler ile gelecek yeni projeler ve ortak çalışmalar konusunda görüştüklerini dile getirdi.
Türk Dünyası bestecilerini biraraya getirerek Türk Dünyasının müzik sanatının gelişimine önemli katkı sağlayan TÜRKSOY, Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Bolu Belediye Başkanı Alaattin Yılmaz ve Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ’a teşekkürlerini ileten Ferecov, bu buluşmaların hayatlarının önemli günleri gibi hafızalarından silinmeyeceğini kaydetti.
Türkiye’de ilk defa bulunduğunu ve çok faklı duygular içerisinde olduğunu vurgulayan Kazakistanlı besteci Bakhtiyar Amanzhol, “ İlk defa Türkiye’deyim. Türkiye’yi televizyon dizileri ve turistik bölgelerinden ancak biliyoruz. Benim gibi sanat insanlarına ise, bu halkın kalbini görmek duygularını hissetmek çok daha önemlidir. TÜRKSOY vasıtasıyla bize Türk ruhunu anlamak ve yakından bilgi sahibi olma fırsatı verildi. Bolu’nun Seben ilçesinde besteciler köyünde Türk Dünyası bestecileriyle ortak çalışma fırsatı yakaladık.
Türkiye’yi farklı bir bakışla izleme olanağı bulduk. Türk halkının kalbini, ruhunu gördük. İnsanların doğaya saygısını gördük. Modern şehir yaşamını bakir doğayla iç içe halini gördük. Bu insanların kendi işine ve tabiata verdiği önemi, ülkeye sevgisini gösteriyor. TÜRKSOY sadece Türk Dünyası için değil, bütün dünya için önemli bir kurum. Türk halklarının derin tarihinden gelen bilgisi ve ruhu var, bizler birleşerek bu ruh haline yakalayarak ortak sesimizle dünyaya bir şeyler söyleyebiliriz. Çünkü Türk halklarının dünyaya söyleyecek çok sözü var. Burada toplanarak ortak çalışma yapmamız da bizim için önemlidir, ruhsal düzeyde bağlantı kurmamız önemli. Hem kendi eserlerimizi hem de ortak eserler çalışabildik. Gelecek dönemde daha farklı ortak çalışmalarımızın çıkması mümkündür. Bu güzel tabiat ve güzel insanların çevresinde çalışmak bize ilham verdi. Özellikle de bu bungalov evlere Türk Dünyası ünlü bestecilerinin isimlerinin verilmesi ve şu anda Kazakistanlı besteci Rahmediyev’in adını taşıyan bu evde çalışmalarımı yürütebilmek gurur verici.” diye konuştu.
Bolu’nun Seben ilçesinde Türk Dünyası sanat insanlarının kullanımına sunulan TÜRKSOY Sanat Köyü’nde bulunmaktan büyük şeref duyduğunu ifade eden Başkurdistan (RF) Besteciler Birliği Başkanı Leyla İsmagilova, buradaki bungalov evlere içlerinde babası, Başkurdistan’ın (RF) ünlü bestecilerinden Zagir İsmagilov’un da bulunduğu Türk Dünyası bestecilerinin isimlerinin verilmesinin ise başka bir gurur olduğunu ve Türk Dünyasına verilen önemin göstergesi olduğunu vurguladı. İsmagilova, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Seben Belediye Başkanı ile birlikte sanatçılar için çok güzel bir ortam oluşturduklarını ve buraya gelen bestecilerin çok güzel koşullarda kendi çalışmalarını yapabildiklerini dile getirdi. Seben Sanat Köyü’nün muhteşem tabiatı ve tarihi kaya evleriyle bir bütünlük oluşturduğunu ve sanat insanlarına ilham kaynağı olacak birçok güzelliği barındırdığını kaydeden İsmagilova, besteci olarak burada çok verimli çalışabildiklerini, yeni fikirler, yeni duygular ile yeni eserler yazabildiklerini vurgulayarak, bu olanakları sunan TÜRKSOY ve Seben Belediyesine teşekkür etti.
TÜRKSOY’un düzenlediği beste yarışmasının galibi, Başkurdistanlı (RF) genç besteci Lidya Rizvanova, yarışmaya katılanlara keman ve orkestra için bir eser yazma görevi verildiğini ve kendisinin birinci olmasının büyük sürpriz ve mutlulukla öğrendiğini aktardı. TÜRKSOY tarafından düzenlenen 3. Besteciler Buluşması’nda Türk Dünyası’nın tanınmış bestecileri ile bir arada olmak ve bu güzel tabiatın kucağında ortak çalışma fırsatı yakalamaktan büyük onur ve memnuniyet duyduğunu da vurgulayan Rizvanova, Türk Cumhuriyetlerinin bestecileriyle çalışmak, fikir alışverişinde bulunmak, eserlerini ve tecrübelerini paylaşmak, bir birinden ilham alarak yeni eserlere imza atmanın kendileri için büyük önem taşıdığını kaydetti.
Bolu Belediyesi ve Türk Dünyası arasında ilişkileri her geçen gün artırmaya yönelik çalışmalar yaptığını dile getiren Bolu Belediye Başkanı Alaattin Yılmaz, Türk Dünyası’nın binyıllardır kutlanan ortak bayramı Nevruz ve ortak kahramanı Köroğlu’nun bütün dünyada tanıtmayı sürdürdüklerini kaydetti.
Yılmaz, “Bolu Türk Dünyası ile kucaklaşacak çalışmalar içerisinde. Türk halklarının müşterek kahramanı Köroğlu’nun Türkiye versiyonu Bolu’da yaşamış. Bu ortak kahramanımızın hem Türk Dünyası, hem de dünya genelinde tanıtılması için özel çalışma yapıyoruz. Türk Dünyası’nın ortak Köroğlu parkını Bolu’da inşa ediyoruz. Heykel projesi yarışmasını kazanan Kazakistanlı sanatçı tarafından heykeli yapılmakta ve bu yıl içerisinde parkta yerini alacaktır. Bu etkinliklerde bizim öncülüğümüzü yapan kuruluşumuz TÜRKSOY’un düzenlediği çeşitli etkinlikler vasıtasıyla Türk Dünyası’yla kucaklaşmayı sürdürüyoruz. Şu anda da Seben ilçemizde TÜRKSOY’un 3. Besteciler Buluşması yapılmaktadır. İki yıldır bu etkinliğe Seben ilçemiz evsahipliği yapmaktadır ve bundan sonra da Türk Dünyası bestecilerinin buluşma noktası olarak kalmaya devam edecektir. Bu yıl 25. kuruluş yıldönümünü kutladığımız TÜRKSOY ile işbirliklerimizi daha da geliştirme arzusundayız. TÜRKSOY öncülüğünde Türk Dünyasının Nevruz bayramını yakın gelecekte, Bolu’da yerleşen tek Nevruz tepesinde hep birlikte kutlayacağız.” şeklinde konuştu.