Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kanatlı sektörünün üretimde ve ihracatta rekora doğru gittiğini bildirerek, “Ekim ayı itibarıyla son bir yılda, tavuk eti üretimi 2 milyon 84 bin tonu, tavuk yumurtası üretimi ise 19 milyar 89 milyon adedi aştı” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada,  2017 yılının Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk eti üretiminin ise yüzde 25 artışla 148 bin 756 tondan 185 bin 891 tona, tavuk yumurtası üretiminin yüzde 3,7 artışla 1 milyar 614 milyon adetten 1 milyar 673 milyon adede yükseldiğini belirtti.

Şemsi Bayraktar, Ocak-Ekim döneminde, geçen aynı dönemine göre, tavuk eti üretiminin yüzde 13,1 artışla 1 milyon 567 bin tondan 1 milyon 772 bin tona, tavuk yumurtası üretimin yüzde 6,7 artışla 14 milyar 880 milyon adetten 15 milyar 872 milyon adede çıktığını bildirdi.

Üretim tavuk etinde 205 bin ton, yumurtada 992 milyon adet arttı

Bayraktar, Ocak-Ekim döneminde, 2016 yılının aynı dönemine göre, üretim artışının, yumurtada 992 milyon adedi, tavuk etinde 205 bin tonu bulduğunu belirtti.

Ekim ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde tavuk eti üretiminin 2 milyon 84 bin tonu, tavuk yumurtası üretiminin ise 19 milyar 89 milyon adedi aştığını bildiren Bayraktar, “2016 yılının tamamında tavuk eti üretimi 1 milyon 879 bin ton, tavuk yumurtası üretimi ise 18 milyar 98 milyon adetti” dedi.

Yıllık ihracat, kanatlı etinde 498,7, yumurtada 376,1 milyon dolara ulaştı

Yumurta ve ürünleri ihracatında 2016 yılı Mayıs, kanatlı eti ve ürünleri ihracatında ise 2016 yılı Aralık ayından bu yana ihracat artışının sürdüğünü, bunun üretime de olumlu yansıdığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, yumurta ve ürünleri ihracatı yüzde 26 artışla 26 milyon dolardan 32,7 milyon dolara, kanatlı eti ve ürünleri ihracatı ise yüzde 36,2 artışla 35,6 milyon dolardan 48,5 milyon dolara çıktı. Ocak-Ekim döneminde, yüzde 47,3 artan kanatlı eti ve ürünleri ihracatı 289,6 milyon dolardan, 426,7 milyon dolara, yüzde 40,4 artan yumurta ve ürünleri ihracatı ise 214 milyon dolardan 300,5 milyon dolara yükseldi. Kanatlı eti ve ürünlerinde, yumurta ve yumurta ürünlerinde10 aylık ihracat, geçen yılın tamamını geçti.

Ekim itibarıyla yıllık ihracat, kanatlı eti ve ürünlerinde 498,7 milyon dolara, yumurta ve ürünlerinde 376,1 milyon dolara çıktı. Türkiye, 2016 yılında 361,6 milyon dolarlık kanatlı eti ve ürünleri, 289,6 milyon dolarlık da yumurta ve ürünleri ihraç etmişti. Mevcut hızla giderse, ihracat, rekor yılları olan yumurtada 2013 ihracatını geçecek, kanatlı etinde ise 2014 yılı ihracatına yaklaşacak.”

Hem teknoloji hem altyapı hem de potansiyel olarak rahatlıkla dünya ülkeleriyle rekabet edebilecek seviyede olan kanatlı sektörünün, başta Ortadoğu olmak üzere çok sayıda ülkenin kanatlı eti ve yumurta ihtiyacını karşılayabileceğini vurgulayan Bayraktar, “kanatlı sektöründe üretimin sürdürülebilmesi ihracata bağlıdır. İhracat daha fazla desteklenmeli, mevcut pazarlardaki pazar payı artırılmalı, yeterince yer alınamamış pazarlarda daha etkin hareket edilmelidir” dedi.

Üreticinin kar marjındaki sorun

Üretim ve ihracat artarken, üreticinin kar marjındaki sorunun devam ettiğine dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Bazı firmalar, cüzi miktarda da olsa üretici fiyatlarına zam yaptılar. Yalnız rakam son derece yetersiz kaldı. Üretici kıt kanaat bir gelirle üretimini sürdürmeye çalışıyor. Kanatlı sektöründeki firmalar, mevcut kar marjları ile bu sektörde kimsenin üretici olarak kalamayacağını hesap etmeli, buna göre hareket etmelidir. Kendileri kazanırken, üreticinin kazanmaması hak değildir. Üretici de kazanmalı ki üretimini sürdürebilsin. İhracat da üretim de artarken, üreticinin kazanmaması kabul edilebilir bir durum değildir.”

CEVAP VER