New York Times gazetesi bugün yayınladığı editoryal baş yazısında ABD’ye Türkiye’de İncirlik’te bulunan nükleer silahları geri çekme çağrısında bulunuyor.

Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana NATO’nun önemli bir müttefiki olduğunu yazan gazete, “NATO’nun ikinci büyük ordusu. Amerika’nın Ortadoğu’daki operasyonları için çok önemli üslere ev sahipliği yapıyor. Müslüman dünya ile Batı arasında bir köprü görevi görüyor. Erdoğan 2003 yılında iktidara geldiğinde Müslüman ülkeler için bir demokrasi modeli olma yolunda önemli reformlar yaptı.” yazdı.

Son yıllarda Türkiye ABD ilişkilerinin önemli oranda gerilediğini yazan NY Times, “Sayın Erdoğan temel sivil özgürlükleri ve demokratik normları askıya aldı. Rus savunma sistemi almaya karar verdi ve şimdi de Amerikalıları rehin olarak tutuyor. Erdoğan’ın bu anti Amerikan düşmanlığını düşündüğümüzde, Trump yönetimi artık Türkiye’de bulunan ABD’nin nükleer silahlarını geri çekmek için ciddi ciddi düşünmeli. İncirlik’te taktik amaçlı kullanım için 50 nükleer silah bulunuyor. “ifadelerini kullandı.

“Dikkati başka yöne çekmek için ABD şamar oğlanı gibi kullanılıyor”

Başyazı şu şekilde devam ediyor: “Sayın Erdoğan dikkati politik sorunlardan başka yönlere çekmek için ABD’yi şamar oğlanı olarak kullanıyor. Geçen yıl Washington’u başarısız darbe girişimine dahil etti. 50 bini aşkın Türkün yanı sıra birçok Amerikalı da tutuklandı. Yakın zamanda konsolosluk çalışanının da tutuklanması iki ülke ilişkilerini iyice gerdi.”

Türkiye ile ilgili bazı ciddi sorular başlığıyla yayınlanan yazıda “Bu insanlar tam olarak neyle suçlanıyor?” sorusu soruldu:

“Bunların çoğunluğu bir zamanlar Erdoğan’ın müttefiki olan İslamcı vaiz Fethullah Gülen ile irtibatlandırılıyor. Uzun tutukluluk isteyen suçlamalarla suçlanıyorlar. Hükümetlerin darbelere karşı kendilerini savunmaları için meşru hakları vardır. Geçen ay, Gülen’in iadesi için tutuklu Amerikalıların pazarlık konusu edilebileceğini kabul etti. Amerikan kanunlarına göre iade kuralları belli. ABD, Türkiye’ye güvenilir delil sunmasını talep ediyor ancak şu ana kadar bu olmadı.”

“Neden ABD, basitçe Türkiye’yi NATO’dan çıkarmıyor?”

NATO’nun böyle bir kuralı yok. Ayrıca ABD, Türkiye’nin kalmasını istiyor. Ortadoğu’da kritik bir müttefikin olması önemli. Ancak Sayın Erdoğan’ın davranışları NATO’ya olan taahhüdüne gölge düşürüyor.

“Nükleer silahları Türkiye’de tutmanın ABD’ye bir yardımı dokunuyor mu?”

“Hayır. Uzmanlar buradaki silahların güvenliği konusunda endişeli açıklamalar yapıyor. Geçen yılki darbe girişimi sonrası İncirlik üssü 24 saat boyunca kapatıldı. Elektrikler kesildi. İncirlik Suriye’ye oldukça yakın. Suriye’de de radikal grupların olması kaygı veriyor. Bu silahlar on yıllar önce konuşlandırıldı. Ama sembolik olarak oradalar. Hiç kimse kullanılmasını beklemiyor. İncirlik’teki hiçbir uçak bu silahları kullanamaz. Bir başka ülkenin güvenliğini farklı şekillerde de sağlayabilirsiniz. Örneğin ABD, Yunanistan’dan nükleer silahlarını 2001 yılında çektiğinde, Atina’ya F-16 satmıştı. Türkiye’yi korumak ihtiyacı hasıl olursa, Amerika klasik silahlarla savunabilir. “

“50 nükleer silah geri çekilebilir mi?”

Türk Amerikan ilişkileri çökmeden önce bu silahları çekmek daha akıllıca olacaktır. Amerika’nın öncülük ettiği güçler Rakka’yı aldıktan sonra bu silahların çekilmesi uygun olacaktır. Bu iki ülke ittifakının bitirir mi? Türkiye kendisi NATO’dan çıkabilir. Ama Rusya ile yakınlaşma adına NATO’dan çıkarsa kaybeden Türkiye olur. Hala bu yoldan dönmek için zaman var.” (tr.euronews)

CEVAP VER