Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2017 Şubat ayında tarımda enflasyonun eksiye düştüğünü bildirerek, “tarım üretici fiyatları, kış şartlarına rağmen, Şubat ayında yüzde 1,36 geriledi” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Şubat ayında tarımda fiyat artışının, Ocak ayına göre yüzde 1,36 gerilediğini, Şubat ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 9,29, oniki aylık ortalamalara göre yüzde 3,19 olduğunu belirtti. Buna karşın gıda ve alkolsüz içeceklerde, Şubat ayı enflasyonun yüzde 0,84, Şubat ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 8,72, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,51 düzeyinde gerçekleştiğini vurgulayan Bayraktar, genel tüketici fiyatları endeksinin de Şubat ayında yüzde 0,81 arttığına, tüketici fiyatları endeksinde yıllık artışın Şubat ayı itibarıyla yüzde 10,13, on iki aylık ortalamalara göre yıllık artış ise yüzde 7,88 olduğuna dikkati çekti.

Tarımdaki üretici fiyatları endeksinin Şubat ayında gerilerken, gıdada tüketici enflasyonunun ve genel tüketici enflasyonunun arttığını, tüketicide sadece giyim ve ayakkabı ile ev eşyası enflasyonunda düşüş yaşandığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarımda üretici fiyatları, tarla üretiminin en üst noktalara ulaştığı yaz aylarının yaşandığı dönemde düşmektedir. Bu dönemden çıkılınca, 2016 Eylül ayıyla birlikte yüzde 1,01’lik bir artış yaşanmıştı. Tarımda üretici fiyatları, aylık bazda Ekim ayında yüzde 0,63, Kasım ayında ise yüzde 1,85 azalmıştı. Tabii afetler yüzünden Aralık ayında tarımda üretici fiyatları yüzde 3,51, Ocak ayında ise yüzde 9,51 artmıştı.

Genel tüketici enflasyonunun yüzde 0,81, gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyat artışının yüzde 0,84 olduğu bir ortamda tarımda üretici enflasyonunun yüzde 1,36 gerilemesi çiftçinin enflasyonun sorumlusu olmadığını göstermektedir. Yaşanan tabii afetlere, sel felaketlerine, kar yağışlarına, fırtınalara, seralardaki hasara, üretim, depolama ve nakliyedeki sorunlara rağmen tarımda üretici fiyatlarının gerilemesi üreticimizi mağdur etmiştir.”

-Turunçgillerde, tahıllarda, çeltikte, hayvancılık ürünlerinde fiyatlar arttı-

Şubat ayında en fazla fiyat artışının, artık üretim sezonunun sonlarına gelen turunçgillerde görüldüğünü belirten Bayraktar, “turunçgillerde fiyatlar yüzde 10,40 arttı. Artış pirinç hariç tahıllar yüzde 2,29, çeltikte yüzde 5,60, yağlı meyvelerde yüzde 2,76, içecek üretiminde kullanılan bitkisel ürünlerde yüz de 1,47, canlı sığırlar ve bunlardan elde edilen işlenmemiş sütte yüzde 1,63, koyun, keçi ve bunlardan elde edilen işlenmemiş süt ve yapağıda yüzde 1,27, canlı kümes hayvanları ve yumurtalarda yüzde 0,92, ormancılık ürünlerinde yüzde 8,35, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 0,88 artış oldu” dedi.

-Fiyatlar sebze ve meyvede geriledi-

Bayraktar, tabii afetlerin en fazla etkilediği, sebze, kavun-karpuz, kök ve yumrularda fiyatların yüzde 9,06 gerilediğini belirtti. Doğal afetlerin en fazla etkilediği sebzede, kavun-karpuz, kök ve yumrulardaki fiyat düşüşünün tarımda üretici fiyatlarının gerilemesinin en büyük sebebi olduğunu vurgulayan Bayraktar, lifli bitkilerde yüzde 1,40, ağaç çalı meyveleri ve sert kabuklu meyvelerde ise yüzde 3,06 fiyat düşüşü yaşandığını bildirdi.

CEVAP VER