Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) “İyiye, doğruya, güzele” sloganı ile bu yıl 37.sini düzenlediği 2018 Türkiye Fair Play Ödül Töreni, 20 Eylül 2019 Cuma günü Olimpiyatevi’nde gerçekleşti.
Törende 15 kişi ve kuruluş Fair Play ödüllerinin sahibi oldu. Fair Play ruhunu yansıtan davranış ve projeleriyle 15 kişi ve kuruluşun ödüllendirildiği Türkiye Fair Play Ödülleri Töreni, Olimpiyatevi’nde çok sayıda davetlinin katılımıyla bu yıl 37. kez düzenlendi.
Tören, günün sunuculuğunu üstlenen spor spikeri Barbaros Talı’nın açılış konuşmasını yapmak üzere Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Asbaşkanı ve TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener’i kürsüye davet etmesi ile başladı. Uğur Erdener konuşmasında: “Sporu iyi insan, doğru insan temelinde yapmak, rakibe saygı göstermek ve izleyenlere kurallara uygun, saygı çerçevesinde bir yarışma izletebilmek Fair Play’i en iyi şekilde ifade ediyor. Türkiye Fair Play Ödülleri ile de sporu iyi, doğru ve güzel yapan, bu değerleri adeta bir yaşam felsefesi haline getiren kişileri ödüllendirmeyi, onları topluma örnek göstermeyi hedefliyoruz. Her yıl ödüle aday kişi ve kuruluşları tüm ayrıntılarıyla inceleyen Komisyonumuzun değerli üyelerine teşekkür ediyor, bu yılın ödül kazanan siz değerli konuklarımızı gönülden kutluyorum” dedi.
Uğur Erdener’in konuşmasının ardından kürsüye davet edilen TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı Erdoğan Arıpınar ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “TMOK Fair Play Komisyonu olarak amacımız Türkiye’nin hemen her bölgesinde Fair Play düşüncesini yaymak ve yüceltmek, aynı zamanda 37 yıldır düzenlediğimiz Türkiye Fair Play Ödülleri ile de Fair Play değerlerini benimseyen kişileri ödüllendirmek, onları bir rol model olarak sunabilmektir. Bu vesileyle ödül alan tüm değerli katılımcıları kutluyorum ve bu törenin 37 yıldır düzenlenmesinde emeği olan Komisyonumuz, ekip arkadaşlarımız ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.”
Törende ödül kazananlara ödüllerini IOC Asbaşkanı ve TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Baykan, TMOK Yönetim Kurulu Üyeleri ve TMOK Fair Play Komisyonu Üyeleri takdim ettiler.
Ödül takdimlerinin ardından Tören sona erdi.
2018 Türkiye Fair Play Ödülleri Kazananları Sportif Fair Play Tanıtım Dalı BÜYÜK ÖDÜL KIZLAR SAHADA ORGANİZASYONU Türkiye’nin ilk ve tek özel Kadınlar Futbol Turnuvası olan Kızlar Sahada, 2013 yılından bu yana, kadınlara ve kız çocuklarına ‘’Yapamazsın!’’ denilerek kodlanan toplumsal cinsiyet yargılarını kırmak için futbolu araç olarak kullanıyor. Goller cinsiyetçi sisteme atılıyor. Turnuvalarda fairplay, dostluk, nezaket, adalet ve paylaşım ruhu her şeyin önünde tutuluyor. Düzenledikleri etkinliklerden elde edilen gelirle Türkiye’nin farklı noktalarında çocuklar için ücretsiz futbol okulları oluşturuluyor.
ŞEREF DİPLOMASI Dr. Hüseyin GÜMÜŞ – Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Fair Play kavramını tanıtmak amaçlı “Okulumun Neşesiyim, Fair Play Elçisiyim” projesini hazırlaması, konu ile ilgili çok sayıda köşe yazıları yazması, akademik çalışmalarda bulunması, bilimsel makale ve bildiriler yayınlaması, beş binin üzerinde öğrenciye Fair Playi anlatması.
Ümit SARIKAYA – Polis Memuru • Sağlıklı çocuklar, sağlıklı yarınlar için Capoeira Sporunun Kahramanmaraş’ta kötü alışkanlıklar ve suçların önlenmesine yönelik olarak çocuklara öğretilmesi, • Sporda şiddet ve saldırganlığın önüne geçebilmek, fair play felsefesinin benimsenmesi, sevgi, saygı ve hoşgörüyüön plana çıkarmak amaçlı Sporcu Duası isimli video çalışması, • Sosyal Sorumluluk kapsamında engellilere, yaşlılara Down Sendromlulara Capoeira gösterisi yaparak toplumda fair play
KUTLAMA MEKTUBU Ahmet UYSAL – İş İnsanı / Mühendis Kuzey Kutbu Maratonuna katılan ilk Türk Sporcu/TEGV yararına katıldığı bu koşu sayesinde Siirt’in Pervari Köyü’ndeki çocuklar için 181.000 TL bağış topladı. Yine TEGV adına 2018 Nisan’da Artvin-Muğla arası 1645 km koşu yaparak 5.500 çocuğa eğitim desteği sağladı ve fair play ruhu konusunda farkındalık yarattı.
Hüseyin BUĞA – Beden Eğitimi Öğretmeni 2014 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra atanamadı. 5 yıldır Şırnak’ta çocuklara sporla ulaşabilme uğraşı veriyor. Memleketini sokak sokak, ev ev dolaşıp ailelere ve çocuklara ulaştı, Şırnaklı çocukların tenis oynayabilmeleri için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nden destek aldı, sponsor buldu, Şırnak Tenis Spor Kulübü kuruldu, Şırnak Tenis Kortu açıldı. Yetiştirdiği sporcuların hep fair play ruhu içinde turnuvalara katılmalarını önceledi.
Doç. Dr. Recep CENGİZ – Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Fair Play ile ilgili yaptığı çok sayıda akademik çalışmalar, köşe yazıları, Fair Play kavramının ve ruhunun yaygınlaştırılması için gösterdiği çabalar nedeniyle.
Sportif Fair Play Davranış Dalı
BÜYÜK ÖDÜL
YILDIRIMBOSNA SPOR KULÜBÜ 30 Aralık 2018 Pazar günü oynanan Yıldırımbosna- Küçükköyspor maçı öncesinde çıkan olaylarda 17 yaşındaki Küçükköyspor taraftarı hayatını kaybetti. Maç sonrasında Yıldırımbosna kulübü yaptığı açıklama ile sportif başarılardan önce ahlaklı nesiller ve bireyler yetiştirmeyi hedef edindikleri, her zaman Fair-Play ilkeleri doğrultusunda mücadele ettiklerini söyleyerek bir üst lige çıkmaya en büyük aday olan kulübü ligden çekme kararı aldı.
ŞEREF DİPLOMASI
Yasemin ADAR – Milli Güreşçi Budapeşte’de düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası’nda 2. olan YASEMİN ADAR, 76kg yarı finalinde rakibi Macar Zsanett NEMETH’in dizinden sakatlanmasının ardından rakibin sakat dizine hiç hamle yapmayarak ona zarar vermekten kaçındı. Adar bu davranışı ile Dünya Fair Play Konseyi (CIFP) Dünya Fair Play Özel Diploması’na layık görüldü.
KUTLAMA MEKTUBU
KONYA BASKETBOL İL TEMSİLCİLİĞİ U10 ve U11 takımlarının velilerine yönelik “Anneciğim, babacığım, arkadaşlarımı da alkışla… rakibim bile olsa!” kampanyaları nedeniyle.
Erdem YAĞIZ ve Sevtun DOĞAR DALDABAN – Darüşşafaka Kız Futbol Takımının Teknik Heyeti Konya’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’na katılan Darüşşafaka Kız Futbol Takımı, sahaya eksik evraktan dolayı on kişi çıkmak zorunda kalan rakibi Ankara Sincan İMKB Lisesi ile eşit şartlarda mücadele etmek için, onlarla aynı sayıda sporcuyla sahaya çıktı.
Sportif Fair Play Kariyer Dalı
BÜYÜK ÖDÜL
Yılmaz TOKATLI – TÜRFAD Eski Başkanı Hayatı boyunca görev aldığı tüm resmi kuruluş ve mensubu olduğu sivil toplum kuruluşları bünyesinde Fair Play olgusunun tanıtımı ve yaygınlaştırılması konusundaki olağanüstü gayretleri nedeniyle.
ŞEREF DİPLOMASI
Mehmet SAMSA – Bisiklet Federasyonu Mardin İl Temsilcisi Başta terör kaynaklı olumsuz algı, bölge halkındaki moralsizliği gidermek için bir iş insanı olarak üslenmiş olduğu Türkiye Bisiklet Federasyon Mardin İl Temsilciliği görevi ile başlattığı bisiklet hamlesi sayesinde Mardin bisiklet sporu alanında bir cazibe merkezi oldu. Organizasyonlar, tesisleşme, kulüpleşme ve sosyal etkinliklere maddi manevi destek verdi, ilgili kurumlarla iş birliği yaparak bisiklet sporunu il genelinde yaygınlaştırdı. Bütün bunları yaparken katılımcıların fair-play ilkelerini benimsemeleri amaçlı eğitimler verdi.
Draşhan ARDA – FIFA Hakemi Türkiye’de kadınların futbol oynamadığı 50 yıl öncesinde dünyanın ilk kadın futbol hakemi olması… FIFA, Drahşan Arda’nın dünyadaki ilk kadın hakem olduğunu tescilledi. 1967-68 sezonunda hakemlik kursunu tamamlayıp sertifikasını alan Drahşan Arda, 1968 yılında ilk kez maça çıktı. Almanya’da yaşamını sürdürdüğü için Bavyera bölgesinde hakemlik yaptı.
KUTLAMA MEKTUBU
Fehime ÖZKAN – Veteran Atlet Bodrumlu Süper Babaanne, Türkiye rekoru kırdı. Türkiye Masterler salon atletizm şampiyonasına 79 yaş kategorisinde tek atlet olarak katılarak iki gün süren organizasyonda dört yarışmada 4 adet altın madalya kazanırken, iki de Türkiye rekoru kırdı.
TMOK Toplumsal Fair Play Ödülü
Eşe CİĞERCİ – Şehit Annesi 15 yıl önce şehit olan oğlu için devletin verdiği şehit tazminatı ve kendisine bağlanan şehit ailesi aylıklarına hiç dokunmayıp, biriktirdiği 250 bin TL’yi okul yapılması için Uşak Valiliği’ne bağışlayan ve “Cehalet ve terör belası ancak eğitimle sona erer” diyen 67 yaşındaki şehit annesi.
Nuri ŞAHİN – Milli Futbolcu (B. Dortmund) O özellikle Türkiye’nin pek de alışık olmadığı bir futbolcu profiline sahip. Sahadaki yeteneği ve kariyer durakları zaten tartışılmaz. Önce Harvard’daki bir eğitim programından mezun oldu, sonra Afrika’ya gidip Etiyopya’da takım arkadaşı Neven Subotiç’in vakfıyla beraber temiz su için çalışmalara katıldı.