ABD’de “Sporun En Güzel 2 Dakikası” olarak bilinen Kentucky Derby’nin 145.si 4 Mayıs Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece TSİ 01:50’de koşuldu. 150.729 biletli yarışseverin Churchill Downs Hipodromu’nda yerinden takip ettiği koşuyu Maximum Security kazanmasına rağmen Komiserler Kurulu’nun koşu sonrası yapmış incelemesi neticesinde diskalifiye edilerek, COUNTRY HOUSE (Lookin At Lucky – Quake Lake / War Chant) birinci ilan edildi.

145. Kentucky Derby’i izlemek için tıklayınız

2000 metre kum pistteki, Triple Crown’ın ilk ayağını oluşturan Kentucky Derby’de bu yıl 3 yaşlı 19 tay birincilik mücadelesi verdi. Daha önce katıldığı 4 koşuyu da kazanma başarısı gösteren ve favori olarak yarışa gelen Maximum Security, startla birlikte aldığı liderliği potoya kadar koruyup jokey Luis Saez ile galibiyete ulaşmasına rağmen viraja gelirken War Of Will, Long Range Toddy ve Bodexpress’in koşu içerisindeki en iyi sonucu almasına engel olması nedeniyle Long Range Toddy’nin arkasında 17.liğe alındı. 

Koşu sonrası Kentucky Yarışçılık Komitesi’nin Başkomiseri olan Barbara Borden, basın toplantısında yaptığı açıklamada: “Koşunun tekrarını defalarca izledik. Etkilenen jokeylerle görüştük. 7 numaralı safkanın (Maximum Security) War of Will, Long Range Toddy ve Bodexpress’i etkilediğine karar verdik ve kazanan safkanı, etkilenen isimler arasında en son sırayı elde eden Long Range Toddy’nin arkasına aldık.” dedi.

Flavien Prat ile start alan COUNTRY HOUSE, 65-1’lik oranıyla Kentucky Derby’nin resmi galibi olurken, 145 yıllık tarihte ilk kez Kentucky Derby’nin kazananı diskalifiye edilmiş oldu. Öte yandan 1913 yılında 91-1’lik oranıyla galibiyete ulaşan DONERAIL’den sonra tarihin en yüksek oranıyla kazanan ismi olarak kayıtlara geçti. 

145. Kentucky Derby’de resmi sonuca göre koşunun ikincisi CODE OF HONOR (Noble Mission – Reunited / Dixie Union) olurken, kazanan Country House gibi William Mott’un antrene ettiği bir diğer isim olan TACITUS (Tapit – Close Hatches / First Defence) üçüncü, IMPROBABLE (City Zip – Rare Event / A.P. Indy) ise dördüncü oldu.

6 Ekim 2018 tarihinde çim pistte yarış hayatına başlayan Country House, ilk ve tek galibiyetini ise 17 Ocak günü Gulfstream Park’ta Maiden koşuyu kazanarak elde etmişti. Daha sonra Fair Grounds ve Oaklawn Park’ta 3 Grup koşuda start alan Country House, War of Will, By My Standards, Spinoff ve Improbable gibi bugünkü rakiplerinin ardında dönem dönem tabelada yer almıştı. 

Kentucky Derby gününde gerçekleştirilen günün bir diğer G1 yarışı da Turf Classic Stakes idi. 1800 metre çim pistteki koşuyu aygırlarımızdan OCEAN CREST’in kısrak babası olduğu BRICKS AND MORTAR (Giant’s Causeway – Beyond The Waves / Ocean Crest) jokey Irad Ortiz Jr. ile kazanırken, 2017 yılı G2 Uluslararası Anadolu Koşusu dördüncüsü olan QURBAAN ise bu önemli koşudan ikincilikle ayrıldı.

Koşuyu izlemek için tıklayınız

145. Kentucky Oaks’ta kazanan 
SERENGETI EMPRESS oldu 

Kentucky Derby öncesi yılın bir diğer klasik koşularından olan 145. Kentucky Oaks, 3 Mayıs Cuma’yı Cumartesi’ye bağlayan gece TSİ 01:12’de koşuldu. 1800 metre kum pistteki koşuyu Thomas Amoss’un antrenesindeki, jokey Jose Ortiz ile start alan SERENGETI EMPRESS (Alternation – Havisham / Bernardini) kazanmayı başardı.

145. Kentucky Oaks’ı izlemek için tıklayınız

1.50.17’lik bitiriş derecesiyle kazanan Serengeti Empress’in ardında ikinciliği LIORA (Candy Ride – Giant Mover / Giant’s Causeway) elde ederken, LADY APPLE (Curlin – Miss Mary Apples / Clever Trick) üçüncü, CHAMPAGNE ANYONE (Street Sense – Lucevan / Ghostzapper) ise dördüncü oldu.

4 Temmuz 2018 tarihinde Indiana’da kazanarak kariyerine başlayan Serengeti Empress, G1 Kentucky Oaks ile birlikte kariyerinin 8. startında 5. birinciliğine ulaştı. Daha önce 2 Grup 2 galibiyeti bulunan dişi tay, son startında 23 Mart günü G2 Fair Grounds Oaks’ta büyük favori olarak start almış ve koşuyu kazananın 50 boy gerisinde son sırada tamamlamıştı.

1987’den bu yana antrenörlük yaptığını ifade eden Thomas Amoss, kariyerinin en önemli başarısına ulaştı. Yaptığı açıklamada Amoss, “Son startında Serengeti Empress kanama sorunu yaşadı. At ambulansıyla ahıra dönerken, kendisine çok temkinli davranıldı. Son idmanını çok beğendik. Yapılan testler sonucunda kanama sorununun da olmadığını görünce koşma kararı aldık.” dedi. (TJK)

CEVAP VER